Sverre Koren Bjertnæs er norsk maler og grafiker. Han er født i Trondheim i 1976 og startet sin kunstkarriere i svært ung alder. Som 15-åring hadde han sin første utstilling i forbindelse med Nerdrumskolens gruppeutstilling hos Blomquist i Oslo. Videre ble han tatt opp som elev ved Statens Kunstakademi allerede som19-åring og studerte så i tillegg 2 år ved AKI, Academy of Fine Art i Erschede i Nederland. 

Her kan du finne mer info og se et utvalg av kunstnerens bilder.

Som ung var Bjertnæs opptatt av tradisjonelle og figurative motiv med refarnser til Nerdrums billedverden men han har utviklet sitt uttrykk betraktelig siden da. Fra og med utstillingen "Incognito" i 2004 forlot han ungdommens uskyld som preget de tidligere bildene, og gikk over i en mørkere motiv verden. Bjertnæs innledet også et kunstnerisk samarbeid med Bjarne Melgaard som har strukket seg over mange år. De to har gjort flere utstillinger sammen og Melgaard har vært svært viktig for Bjertnæs`s kunstneriske utvikling. Det samme har det norske kunstuniversets "grand old man" Håkon Bleken vært. Bleken og Bjertnæs har også hatt felles kunstneriske prosjekter, og i 2008 ble Bjertnæs tildelt det første stipendet fra den nyopprettede Håkon Bleken stiftelsen.

Sverre Bjertnæs har til tross for sin fortsatt unge alder rukket å bli en sentral samtidskunstner, som sees på som en av Norges viktigste. Han har opparbeidet seg en sterk teknisk ballast og en mestring av håndverket som er helt unikt. Utviklingen motivmessig har beveget seg fra det figurative til et mer flytende og spontant uttrykk, med bruk av flere ulike sjangre og teknikker. Med klare referanser til kunsthistorien og med selvbiografisk innhold. 

I de nyeste motivene til Bjertnæs utforskes begrepet avstand - et begrep vi alle ble bedre kjent med og fikk et forhold til under pandemien. Flere av motivene viser mennesker i tett omfavnelse, mennesker med tydelig avstand til hverandre eller ensomme hvilende hoder. Billedserien har også endt i en bok som heter Avstand, der tekster av blant andre psykiater Finn Skårderud, samlivs terapeut Sissel Gran, musiker Thomas Dybdahl og poet og samfunnsdebatant Sumaya Jirde Ali bidrar med refleksjoner rundt begrepet. 

Krane Galleri er stolte av å være et av utsalgsstedene til Bjertnæs, og vi har både silketrykk fra serien Avstand, tresnitt fra serien Kløyvd (som er et samarbeid med plateartisten Odd Nordstoga) og flere av samarbeidsprosjektene Bjertnæs har med Bjarne Melgaard på lager. 

Kilde: Wikipedia, Kunsthall Trondheim